Av: Erik Wahlin
Publicerad2013-01-28 13:04 i Affärsvärlden.

Nya skatteregler gör det mycket gynnsammare att hyra ut fritidshus, villor och bostadsrätter i andra hand. Det skattefria beloppet har dubblats. Samtidigt skrotas bruksvärdesprincipen.

Från och med i år får privatpersoner hyra ut sin bostad för upp till 40 000 kronor per år utan att betala skatt. Tidigare var det skatte­fria maxbeloppet 21 000 kronor. Inte nog med det. För småhus (villor och fritidshus) är även 20 procent av hyran avdragsgill. Räknat baklänges betyder det alltså att den som exempelvis äger en stuga i Åre kan hyra ut den för 50 000 kronor per år utan att betala någon skatt.

Summorna över detta ska skattas som kapital, där skattesatsen är 30 procent.

När det gäller bostadsrätter är reglerna delvis annorlunda. Samma grundavdrag gäller, alltså 40 000 kronor, men uthyraren får dessutom dra av avgiften. Där finns det inget tak.

Reglerna gäller dessutom per bostad. Samma person kan alltså hyra ut både sin stuga i Åre och sin bostadsrätt i Stockholm, med fullt skatteavdrag för bägge fastigheterna.

Om däremot samma bostad ägs av flera personer, delas schablonbeloppet lika. För ett gift par kanske det har mindre betydelse. Men om exempelvis en syskonskara på tre ärvt ett sommarhus, och ett av syskonen hyr ut under de veckor hon disponerar bostaden, så får hon bara utnyttja en tredjedel av schablonbeloppet.

Några andra avdrag i samband med uthyrningen är inte tillåtna. Det betyder alltså att kostnader för exempelvis extraförsäkringar, el eller städning inte får dras på skatten.

Enligt Olof Wallin, rättslig expert på Skatte­verket, handlar de nya förmånligare schablonbeloppen i första hand inte om att tvätta en grå bransch vit, utan om att stimulera uthyrning.

– Politikerna vill att bostadsbeståndet utnyttjas på ett bättre sätt. Då ska inte beskattningen vara ett hinder, säger han.

De nya gränserna för schablonavdrag infördes den 1 januari i år. Redan en månad senare, nästa vecka, den 1 februari, sker en annan mindre revolution på andrahandsmarknaden. Då slopas bruksvärdesprincipen för andrahandsuthyrningar av bostadsrätter. Den innebar att uthyraren i princip bara fick ta ut avgiften i hyra, möjligen med ett visst tillägg för slitage, men absolut inte kapitalkostnaden. Det betydde att det i princip var förbjudet att ta ut självkostnadspris för en belånad bostadsrätt.

Men från den 1 februari får uthyraren lägga på motsvarande fyra procent av bostadens marknadsvärde per helår. För en bostadsrätt värd sex miljoner kronor är det alltså snart tillåtet att ta ut 20 000 kronor i månaden i hyra utöver själva avgiften. Samtidigt kan andrahands­hyresgästen inte längre retro­aktivt få tillbaka en för hög hyra.

Maria Lennman är vd för Bostad Direkt, en av de ledande förmedlarna av bostäder i and­ra hand till företag. Hon tror att de höjda schablonbeloppen kan locka fler privat­personer att hyra ut i andra hand. Men det finns också en risk att uthyrare försöker att ta för mycket betalt nu när de lagliga gränserna höjts rejält.

– Vad man får ta och vad de som söker en bostad i andrahand är villig att betala är nödvändigtvis inte detsamma, säger hon.

Maria Lennman tror att det kan dröja ett tag innan marknaden balanseras.

– En etta inne Stockholms innerstad kostar i dag upp till 10 000 kronor i månaden, och där någonstans ligger den övre gränsen för vad företag är beredda att betala. En del uthyrare försöker nu ta ännu mer. För bara några år sedan betalade företagen generellt inte mer än 7 000 kronor.

Av: Erik Wahlin